2021. november 29. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,303,122  ·  Online: 75
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
Tájfenntartó őshonos állatok
Nyomtatható változat!

.

Falun élő, idősebb emberek még emlékeznek gyermekkoruk szőrös disznóira, amit idővel a háztáji gazdaságokban is felváltottak a korszerűbbnek vélt intenzív tartású fehér, húshibrid sertések. Aztán a huszonegyedik század küszöbén valakik megkongatták a vészharangot: mentsük meg a magyar specialitásnak számító mangalicát. Génmegőrző programok indultak, hogy megóvják az utókornak a rendkívül ellenálló mangalica sertés különböző színváltozatait.
Varga Károly alsóújlaki génmegőrző gazdaságában sétálva azt is megértjük, hogy miért. A bongyor szőrű, szőke, vörös vagy fecskehasú mangalica kocák a legnagyobb mínuszokban is a szellős kutricákban hozzák világra fiaikat. A kecses, csíkos mangalica malackáknak nem kell melegítő lámpa, már egy napos korukban elég nekik a testvéreik és a koca testmelege. Ellenálló-képességük olyan, amit ma elég kevés élőlény mondhat el magáról. Alig várják, hogy egy kis rést találjanak az ól deszkázatán, s már el is indulnak felfedező útra, hogy a zöld növényzetet rágcsálva, vagy a föld alól, az éltető gyökerek kitúrásával pótolják vitamin-szükségletüket. Ezt a jó szokásukat felnőtt korukban is megtartják – lassan, de biztosan, sokat mozogva gyarapodnak. Hogy miért jó ez a természetnek? Mert komolyabb infrastruktúra és vegyi anyagok közbeiktatása nélkül, természetes módon gyarapodik hízóvá az állat, megtartva az állat- és növényvilág egyensúlyát. Erről szól az agrár-környezetgazdálkodási program, amit az Európai Unió is preferál. S hogy miért jó ez nekünk? Mert olyan sertéshús kerül az asztalunkra, amit nem nyomtak tele növekedés-serkentőkkel, antibiotikumokkal. Nem csoda, hogy a vörös húsok fogyasztását ellenző szakemberek a hal és a szárnyas húsok mellett először a mangalicából készült élelmiszereknek adnak zöld utat. Ráadásul természetes úton, fokozatosan beépült, izomközti zsírszövetei révén rendkívül finom is a mangalica sült.
Az alsóújlaki természetvédelmi major állatparkjában sétálva rácsodálkozhatunk a honos és őshonos állatfajok közül többek közt a télen át a legelőn sétáló jellegzetes szarvú szürke marhára, a robosztus testű magyar házibivalyra, a csavart szarvú racka juhokra és más legelő állatfajokra is.


-vm-

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu