2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,332  ·  Online: 78
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
Védjük a gombákat!
Nyomtatható változat!

.

Az Őrség gombavilágáról elsőre az jut eszembe, hogy sokféleségében csodálatos.
NedügombaA mindenki által ismert fajokkal helyhiány miatt nem foglalkozom. A védett gombák közül több megjelenését csak innen igazolták vissza. Rózsaszínű nedűgomba háborítatlan réteken fordul elő. Disznófül gomba, sötétedő húsú rókagomba, rózsaszínű nyálkásgomba, daróc-tejelőgomba, tarkahúsú érdes tinóru, gyökeres álpereszke, tüskegomba, korpás gereben, pikkelyes tinóru, élősdi tinóru, lemezes tinóru az erdő lakói. A felsorolt védett fajokat érdemes megtanulni. Ez biztosítja a fenntarthatóságukat. Ezeken kívül is vannak olyan ritka gombáink, amiket érdemes békén hagyni, hogy szépségüket meg tudjuk mutatni utódainknak. A 2009-es erdőtörvény értelmében saját részünkre szedhetünk, de eladásra csak előzetes írásbeli engedély birtokában. Ez a sokszínű táj akkor maradhat meg, ha nem kihasználjuk „csak“ használni próbáljuk. Az Alpokból lefolyó és az alacsony területek felmászott fajai biztosítják a többnyire sikeres keresgélést. Gyógyhatású gombáink közül megtalálható a laskagomba, csiperkegomba, bükkfa tapló, tuskógomba, júdásfüle gomba, bokros gomba, pecsétviaszgomba, lepketapló, gyapjas tintagomba. Felhasználás módját szakkönyvek segítségével megismerhetjük. Az elkészített ételek ízesítéséhez használjuk a fűszernövényeket, amit gombagyűjtés közben szedtünk.
A reggelihez készített gyógyteánk és lekvárjaink is készülhetnek saját szedésből. Aki közelebbről szeretne megismerkedni a természet csodáival, keresse fel a megfelelő tanfolyamokat. Élményeink maradandónak bizonyulnak, ha fényképet, videót készítünk.
A vadregényes tájon sok turistaútvonal közül lehet választani. Aki gyűjtögetni megy, érdemes beljebb merészkedni. Mindig tartsuk szem előtt az eltévedés veszélyét! Öltözékünk mellett gondoljunk gyűjtőedényeinkre, megfelelőek-e arra, amire szánták. Kés, metszőolló, dobozok, enni-innivaló legyen nálunk.
A legfontosabb tudni azt, hogy mi vendégségbe megyünk. Nem illik a házigazdánkat a szükségesnél jobban zavarni.
Kalauz József

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu