2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,316  ·  Online: 48
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
Civil Kerekasztal
Nyomtatható változat!

.

\"\"„A demokratikus országokban a társulás művészete a fő-fő tudomány. Az összes többi előrehaladása ennek fejlődésétől függ.“ (Alexis de Tosqeuville)

Szombathely Megyei Jogú Városban működő civil egyesületek közül 40 szervezet, felismerve az összefogás szükségességét, létrehozta 2005 évben a Szombathelyi Civil Kerekasztalt, de csak 2006 tavaszán kezdtük el olyan alapszabály megalkotását, melyet elfogadása esetén a bírósághoz be tudtunk nyújtani. A Vas Megyei Bíróság 2007. március 29-én jegyezte be közhasznú szervezetünket.
A kerekasztal tagszervezetei alapelvekben fogalmazták meg, hogy hálózati együttműködés keretében kívánják elősegíteni a civil szervezetek egymás közötti, valamint civilek és az önkormányzatok közötti kapcsolat fejlesztését. A kerekasztal nyitott, Szombathely város és környéke területén működő civil szervezetek bármikor csatlakozhatnak írásbeli szándéknyilatkozatuk megtételével. Az előkészítő munka során kiderült, hogy az összefogás, az együttműködés igénye meg van a szervezetekben, de a jól működő hálózattá válás még komoly munkát igényel.
Fontos tényező, hogy a tagok tájékozottak-e saját lehetőségeikről, esélyeikről. Lényeges kérdés, hogy vállalnak-e felelősséget, kezdeményezést, részvételt a közös tervek létrehozásában, kialakításában, a közös munka során erősödhet az együttműködés, a szervezettség, tudatosság, és fontos, hogy az itt kapott szakmai tudást, saját szervezetében is hasznosítani tudja.
Erősség (belső tényező) lehet a projekt szintű együttműködések, ahol mindenki számára világos a közös cél, a közös érdek. Csak az vesz részt a projekt megvalósításában, aki úgy látja, hogy az adott projekt illeszkedik a szervezeti célokhoz, ez előremozdíthatja a hálózaton belüli együttműködést. Az együtt végzett munka csapatépítő hatása, élménye, az eredmények, sikerek gazdagítják a résztvevőket, és növelik a bizalmat. Erősség a kapcsolatrendszer kiépülése, a nyilvánosság ereje segíti a helyi hatalom probléma megoldását, az érdekérvényesítést. Programok egyeztetése, közös programok tervezése, megfelelő információáramlás. Helyi szinten fontos az önkormányzat és a civil szervezetek közötti jó kapcsolat kialakítása, és ápolása befolyásolhatja a döntéshozókat. Lehetőségként is számba vehetjük az érdekérvényesítést. Az együttműködés során a civil szerezetek erősödnek, támaszkodhatnak egymás munkájára. Minden civil szervezet a támogatások megszerzésében, a többi versenytársa, de ez közös projektekben való részvétel során megszüntethető, ha felismerik a civil szervezetek az együttműködés előnyeit. A civilek nagyobb súlyt adhatnak követeléseiknek, ha nagyobb létszámú szervezetbe, hálózatba tömörülnek. Szükségesnek tartjuk az érdekek kölcsönös felismerését, elismeréseket a civil szférában, hogy a lelkesedés ne fulladjon ki. Szükségesnek és hasznosnak tartjuk a tréningeket, tanulmányutakat, ahol bővülhet a szakmai tudás, ismeret. Hasznos a projektszintű együttműködés, melynek nagy a csapatépítő hatása. Szükséges a hosszú távon működő programok kidolgozása, munkacsoportok kialakítása, hogy minden tag megtalálja a helyét, szerepét, fontosságát, melyhez várjuk a szervezetek javaslatait. Lényeg, hogy a szervezeteknek érje meg a szövetség tagjának lenni. A szervezetek összefogással megtöbbszörözhetik erejüket és befolyásukat. Megnő az érdekérvényesítő képesség, nő a résztvevők száma, akik egy cél érdekében lépnek fel. Megnő az erőforrás mennyisége, jobb a kapacitásfelesleg kihasználása. Megnő az információhoz jutás esélye, több szervezet több kapcsolattal rendelkezik. Fontos a programkoordináció, ne egyszerre legyenek a rendezvények, érdemes a hasonló területen tevékenykedő partnerekkel előzetesen egyeztetni, vagy közösen szervezni. A civil kurázsi és a közös akarat lehetőségeket nyújt a fejlődési folyamatok megvalósítására.


„Minden közösségnek vannak elvégzendő feladatai… És mindenki szívében benne lakozik az ehhez szükséges erő.“
(Marianne Wiliamson)

 

Kőszegfalviné Pajor Klára

 

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu