2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,319  ·  Online: 49
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
Szentpéterfai népszokások
Nyomtatható változat!

Reprezentatív könyv Szentpéterfáról magyar, német és horvát nyelven. (kattintson a képre a bővebb információkért)

A Gradisce Horvát Kulturális Egyesület régen dédelgetett terve volt egy autentikus szentpéterfai lakodalmas színpadra állítása. A 2009-es évben fogtunk hozzá a szentpéterfai esküvői, lakodalmi népszokások összegyűjtéséhez, amelynek első számú célja egy új koreográfia létrehozása volt. Második számú célja egy Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttessel közös projekthez kapcsolódik, amelynek során az elkészült koreográfiákból (Gencsapáti és Szentpéterfa) kiemelve elemeket létrehozzunk egy harmadik, szimbolikusnak is nevezhető hagyományőrző összeállítást, amelyben bemutatásra kerül egy magyar-horvát vegyes házasság, ábrázolva a két különböző település és nemzetiség lakodalmi szokásait.
Célunk eléréséhez az egyesület tagjainak munkáját segítendő felkértünk két szakembert, egy néprajzkutatót és egy koreográfust, hogy segítsék munkákat, illetve hogy együttes erővel hozzuk létre a tánckompozíciót. Dr. Horváth Sándor nardai etnográfus több alkalommal folytatott már gyűjtőmunkát Szentpéterfán, azonban most kifejezetten a lakodalmas hagyományok gyűjtésére kértük fel. Horvát nemzetiségű révén remekül megértette magát az idősebb generáció képviselőivel, akiktől természetes módon a legtöbb információt remélhettük. A koreográfia összeállítását Jeránt György pécsi, szintén horvát nemzetiségű koreográfusra bíztuk, aki számtalan munkájával bizonyította már rátermettségét eme szakterületen.
Segítségünkre volt a Szentpéterfai Színjátszó Kör egy korábbi darabja, amelyben szintén a szentpéterfai lakodalmat dolgozták föl prózai formában, dalbetétekkel kiegészítve.
A munkánk kezdetén rengeteg archív fotót tekintettünk át, hogy megleljük azokat a mozzanatokat, amelyek kiindulópontjai lesznek majd táncunknak.
Az adatgyűjtés során Dr. Horváth Sándor felkereste azokat az idős asszonyokat, akik még emlékeznek a letűnt korok lakodalmaira, a főként téli időszakban tartott, „tisztaszobás“ ünnepekre. Az elbeszélésekből viszonylag egységes kép alakult ki, sikerült kronológiailag összefűzni a történéseket. Hangfelvevőre rögzítettük az eseményeket kísérő dalokat, kikiáltásokat, köszöntőket.
Itt kell megemlítenünk a kutatás egyik legnagyobb sikerét. Horváth Sándor a zenei anyag kutatásához felhasználta Fran Kurelac 19. századi, a nyugat-magyarországi horvátok körében folytatott gyűjtését. A dalok között rálelt egy olyanra, amely Horvátországban, az őshazában is ismert volt, és ami a legfontosabb, a dallamhoz előkerült a tánclépések leírása, így elmondhatjuk, hogy egy eddig számunkra ismeretlen dologra bukkantunk, az általunk „szentpéterfai kólónak“ nevezett dallamra.
Az adatgyűjtés végső fejezete a szentpéterfai kultúrotthonban volt, amikor régi lakodalmi fényképek vetítésével próbáltuk az idősebb adatszolgáltatókat csoportos emlékezésre bírni. Felkértük őket közös éneklésre, illetve a jellegzetes táncok, lépések bemutatására.
Az összegyűjtött elbeszélések nyomán összegeztük a szakemberekkel a látottakat, hallottakat, és kijelöltük azokat a fő elemeket, amelyekre a koreográfiának kell épülnie. Jéránt György ezek alapján állította össze a kb. 15 perces koreográfiát.
A Gradisce Horvát Kulturális Egyesület új tánca és az abból születő, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttessel közös koreográfia reményeink szerint mindkét fő funkcióját betölti majd. A még adatközlők által gyűjthető néphagyományok felkutatása után egy teljesen autentikus szokáskör kerül majd bemutatásra, másodsorban pedig az egyedülálló horvát-magyar kompozíció olyan sikert fog elérni, mint bemutatásakor a „Szabad a vásár“ című színpadi produkció.
Handler András

 

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu