2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,334  ·  Online: 78
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
Értékmegőrzés és értékteremtés Vaskeresztesen
Nyomtatható változat!

Reprezentatív könyv Vaskeresztesről, magyar és német nyelven. (Bővebb információkért kattintson a képre)

 

Vaskeresztes a magyar és osztrák területen fekvő Vas-hegy centrális települése. Földrajzi helyzete, karakteres nemzetiségi arculata, és a népességmegtartó képességének megtartását szolgáló elkötelezett értékrendje miatt a határ menti magyar régióban mindig meghatározó szerepet töltött be. Rendkívül szép földrajzi atmoszférával, vonzó turisztikai, és a nemzetiségi kultúrkörben kialakult rendkívül gazdag településkörnyezeti értékekkel büszkélkedhet. Csakhogy mindez nem mindig párosult lakosai életminőségét megalapozó fejlődéssel. A trianoni döntéssel Ausztriához csatolt, majd hűsége révén 1923-ban ismét magyarrá lett falu számára az 1949 után életbe léptetett politikai korlátozások, majd 1971-től a társközségi szerepköre miatt nem volt lehetőség az infrastruktúra kiépítését és fejlesztést szolgáló beruházásokra. A jó adottságokkal rendelkező település a feltétel nélküli centralizáció, a hátrányos gazdaságpolitikai megkülönböztetés, és az önálló kezdeményezések elsorvasztásának következményeként egyre inkább háttérbe szorult. Az ösztönző körülmények hiányában az élet minősége is egyre romlott, és az önmagát megújító közösségi erőnek nem volt ösztönző hatása.
Vaskeresztes lakói a szülőföldet a haza olyan részletének tekintik, amelyért felelősséggel tartozva maguk is fáradoznak. A magyarországi társadalmi-gazdasági rendszerváltással kapott lehetőséggel élve tudatában voltak annak, hogy csak akkor szolgálják a haza haladását, ha szülőföldjükön magas színvonalú életminőséget képesek nyújtani. Mert a falut annak lakói tartják össze. A közösségben való együttéléssel, az évszázadok alatt felhalmozódott értékek folytonosságával, és személyes életcéljaikkal. A közösség erejére alapozva ez az „örökség“ kötelezte az önállóságot kapott, s így a helyi politika felelősévé vált községi önkormányzat a XXI. század színvonalának megfelelő rendezett településkép létrehozására, lehetőségei szerint a legmagasabb színvonalú lakókörnyezet, illetve az élet, a gazdasági és pihenőterület fejlesztésével a lakosság nívósabb életminőségét szolgáló adottságok megteremtésére.
A lakóhelyhez kötődő érzelmeken alapuló civil kurázsi, és az önkormányzat „együttműködése“ az elmúlt két emberöltő legdinamikusabb fejlődéséhez vezetett, amellyel megőrizve a tájegység kultúráját és épített örökségét, mára reprezentatív tájba illő településkép jött létre. Az értékmegőrző és értékteremtő pályázati lehetőségekkel megvalósult infrastrukturális és a környezet értékeit erősítő fejlesztések eredményeként megnőtt a település vonzereje. A fejlődés perspektívái, a komfortos településkép, és a környezettel harmonizáló közgondolkodás jótékonyan emelte a falu népességmegtartó képességét.
De milyenek is ma Vaskeresztesen az emberek életkörülményei?
A községben a mai kor igényeinek megfelelő infrastruktúra-hálózat van. A villamos energia- és vezetékesvízmű-hálózat a turisztikai kiemelt célterületének számító szőlőhegyen is kiépült. A környezetkímélő szennyvízkezelés és a kommunális hulladék szervezett gyűjtése ökobarát arculatot kölcsönöz a falunak. A településfejlesztési stratégia eredményeként a településre vezető utak, valamint a belső úthálózat minőségi jellemzői jók. Az informatikai és telekommunikáció lehetőségei egyre bővülnek, a kábeltelevízió, internet és telefon alépítményei elkészültek, ami rövidesen magasabb szintű szolgáltatást tesz lehetővé.
A korszerűtlen, kis hatásfokú, a település lakóterületének minőségi arculatát és környezetet rontó nyílt csapadékvíz-elvezető hálózat helyett az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával modern, zárt csapadékvíz-elvezetési rendszer épült ki. A fejlesztés járulékos eredményeként az út mellett biztonságot nyújtó leállósáv és a szőlőhegy kapujában pihenőparkkal kiegészített 4 ezer m2-es látványtó létesült. A belterület elavult járdahálózatának átépítésével lehetővé vált a teljes közterület kedvezőbb szabályozása, ami által esztétikusabb és igényesebb lakókörnyezet, valamint nyugalmasabb és komfortosabb mikrokörnyezet alakult ki. Vaskeresztes gazdasági adottságai attraktív hatásúak a befektetők számára, amit a 13 hektáros ipari park vízrendezésének megvalósulása tovább erősít. A befektetők „cégére“ a bébitermékeket gyártó MAM Hungária Kft., amely világszínvonalú termékeket gyártva biztos megélhetést kínál a településen élőknek.
A település korszerű új orvosi rendelővel és községházával rendelkezik. A felújított, igényesen ellátott óvodában magyar és német nyelven foglalkoznak a gyermekekkel. A kultúrház mellett közösségi helyiség szolgálja a fiatalok és a közösségi szervezetek életét.
A 4 évvel ezelőtt megalakult német önkormányzat a közösséget erősítő civil szervezetekkel, közöttük a hagyományőrző vegyes karral, és a régió egyetlen német nemzetiségi tánccsoportjával jelentékeny szerepet tölt be a helyi és a régiós társadalmi életben. A nemzetiségi település rendkívül gazdag ősi hagyomány örökséggel rendelkezik. Közülük is különleges értékét képez a több évszázados múltra visszatekintő szüreti hagyománykör, amely a megyei, regionális és a szomszédos német nyelvterület kulturális életének nagy jelentőségű eseménye.
A Vas-hegy egyedülálló természeti értékei, az üdülőjelleget is magával hordozó szőlőhegy borkultúrájára épülő pincefalu, a kiemelten értékes környezeti és természeti érték, valamint a vadvízi horgászat kedvelt színhelye, a Pinka-folyó egyedi turisztikai programokat kínál. Jelentős vonzerővel szolgál az osztrák közös turisztikai régiós környezet, amellyel a 2006-ban megnyílt kishatár-átkelőhely közvetlen kapcsolatot eredményez.

Kovács Géza
Vaskeresztesi Polgármesteri Hivatal

 

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu