2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,297  ·  Online: 60
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
A Sághegy Leader Egyesület
Nyomtatható változat!

Dr. Galántai Györggyel, a Leader Program elnökével beszélgettünk a programról, az eredményeikről.

Nagyon sok munkával, várakozásokkal alakultak a Leader-közösségek országszerte. Mennyire tekinthető sikertörténetnek ez a program?
Valóban nagyon sok munkával, közös tervezéssel másfél év alatt jött létre helyi közösségünk, a Sághegy Leader Egyesület. 152 fős tagságunk 40%-a települési önkormányzat, 60%-a civil szervezet és mikrovállalkozás. Rajtunk kívül még 95 helyi akciócsoport működik az országban, lefedve az ötezer fő alatti lélekszámú településeket. A helyi vidékfejlesztési stratégia megalkotása, az önkormányzatok, civilek és vállalkozók összefogása a vidék fejlesztése érdekében tényleg sikeres volt. 2008-ban jutottunk el az első pályázati lehetőséghez: na, ekkor derült ki, hogy a korábbi uniós tagországokban húsz éve jól működő LEADER-program hazai bevezetésére kitalált modell a gyakorlatban nem működik, sőt sárba tiporja még az uniós alapelveket is! Éppen a célegyenesbe érve kezdtünk el lelassulni, elbizonytalanodni, elbukni a versenyt. Irányító hatóságunkat vezető szakállamtitkár jövendölése, miszerint majd mi megtanítjuk leaderezni Európát, nem jött be! A pályázók és az egyesület munkaszervezete az érdemi munka helyett az MVH által támasztott újabb és újabb (értelmetlen) feltételeknek próbált megfelelni, szélmalomharcot vív a a nem létező ellenséggel.
Sárvár és Celldömölk térségi települések egy Leader-közösséget alkotnak. Mondana valamit az elért eredményekről?
58 település fogott össze a közös program megvalósítása érdekében, 37 ezres lakosságot érint közvetlenül a fejlesztések megvalósulása. 3 alkalommal lehetett eddig pályázni, az első körben nyertes pályázatok megvalósítása, elszámolása jelenleg folyik, a következő március vége óta döntési engedélyre vár az MVH-nál, a harmadik, decemberben beadott pályázatok hiánypótoltatása történik jelenleg is. Az eddigi nyertesek a másfél milliárdos keretből 420 millió Ft felhasználására kaptak határozatot, felét a mikrovállalkozások vitték el, de pénz van még bőven, az ötletek jók, csak javítani kell a pályázatokon, mert jelenleg a forma fontosabb, mint a tartalom! Azért, ha a vártnál lassabban is, de épül, szépül a vidék Leader-forrásból is! A megvalósult fejlesztési projektekről folyamatosan hírt adunk honlapunkon (www.saghegyleader.hu), itt és a sárvári irodánkban (9600 Sárvár, Batthyány u. 34. Tel.: 95/321-132) lehet tájékozódni a pályázati lehetőségekről, jó tanácsot, segítséget kérni pályázati ügyekben hétfőn, kedden, csütörtökön 8-16 óráig, szerdán 8-18 óráig, pénteken 8-14 óráig.
Ahhoz, hogy a továbbiakban sikeres legyen ez a program, mit kellene tenni, illetve változtatni?
A fejéről a talpára kellene állítani a Leader-programot: kivenni a KET alól a pályáztatást, a minimálisan szükségesre csökkenteni az adminisztrációt, egyszerűsíteni a döntési folyamatot, a lehető leggyorsabban fejlesztési forráshoz juttatni a pályázókat. A helyi akciócsoportok felkészültek és képesek a feladatuk elvégzésére, ami annál is inkább fontos és sürgős lenne, mert a hazai finanszírozású pályázatokat (CÉDE, TEÚT, TEKI stb.) az idén ki sem írták! Nem kell persze csodát tenni: számos jól működő rendszer van Európában a Leader-program végrehajtására, elég lenne egy számunkra megfelelőt kiválasztani, adaptálni, és már menne is, mint a karikacsapás! A spanyolviaszt meg hagyjuk meg a mediterrán régiónak!
-vm-

 

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu