2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,306  ·  Online: 68
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
Szeretet és a jövő
Nyomtatható változat!

.

Karácsony ünnepe közelségében emlegetjük a szeretetet, és igyekszünk is megmutatni, éreztetni azok iránt, akik közel állnak hozzánk. Ezért vigyáznunk kell, hogy ne csupán szólam legyen ajkunkon, hanem őszinte szívből fakadó jóakarat, mások helyzetébe való beleérzés, tehát a segíteni akarás módján mutatkozzék meg.
Technizált és globalizált világunkban különösképpen fontosnak, szinte nélkülözhetetlennek tűnik a személyesség, a másik emberhez, a mellettünk élő és dolgozó emberhez való kötődésünk. „Minden ember érzékeli magában a belső késztetést, a hiteles szeretetre“ – írja XVI. Benedek pápa „Szeretet az igazságban“ címen idén megjelent körlevelében. Néhány tanulságos szempontot emelünk ki – szinte karácsonyi ajándékként – üzenetéből. Ő is utal arra, hogy gyakran „jelentésbeli félresikláson és kiüresedésen ment és megy át a szeretet jelentése, azzal az ebből következő veszéllyel együtt, hogy félreértik és száműzik az erkölcsi élet gyakorlatából... Társadalmi, jogi, kulturális, politikai és gazdasági területen, azaz a fenti veszélynek leginkább kitett közegekben könnyen kimondják, hogy a szeretet nem játszik szerepet az erkölcsi felelősségek értelmezésében és irányításában“.
Az igaz, a jó, a szépség, a létezés a bölcselet felismerése szerint olyan alaptények, amelyeknek mind mélyebb felismerése a jövő útja. Ezért a szeretet az igazságban“ alapelv lesz, amely erkölcsi cselekvésünkhöz irányt mutat. A globalizáció útját járó társadalomban a fejlődést szolgálja az igazságosság és a közjó munkálása. Igazságosság a társadalomban nélkülözhetetlen, mert ahol társadalom van, ott a jognak is jelen kell lennie. Csupán a jog érvényesítése azonban nem elég, túlhangsúlyozása még ártalmas is lehet. „Summum jus, summa injuria“ – mondták a rómaiak, vagyis könnyen sérelmes lehet, ha túlragozzuk a jogot. A szeretet túlmutat a jog által javalt igazságosságon, mert a szeretet odaadni a másiknak, ami az enyém, sok esetben lemondani arról, amihez jogom lenne. A szeretet felülmúlja az igazságosságot, a segítés és megbocsátás eseteiben – a közjó az egyedekből, a családokból alakuló társadalmi közösség, tehát mindannyiunk java. A közjó akarása és munkálása az igazságosság és a szeretet követelménye. Annál hatékonyabban szeretjük embertársunkat, minél inkább hozzájárulunk a közjóhoz. A közjóért végzett munka értékesebbé válik, ha a szeretet lelkesíti, magasabb rendű lesz, mint a csupán politikai tevékenység.
Rövidesen új esztendőt kezdünk. Milyen fontos, hogy kimunkált és megvalósult erkölcsi értékrend gazdagítsa napjainkat. Új esztendőben új szívekkel az igazságosság, a közjó szolgálata, de legfőképpen a nemzeti, testvéries szeretet legyen előttünk, bennünk erkölcsi érték, amely mellett elkötelezzük magunkat az új esztendőben is.
 

Sill Aba Ferenc

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu