2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,318  ·  Online: 51
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
A kisműhelytől az ipari üzemen keresztül a kápolnáig
Nyomtatható változat!

Sikeres életút

A földrajzi távolság e pontok között csekély, hiszen Szombathelytől, Gyöngyösfalun keresztül a Holdfényligetig vezet csupán, a benne foglalt élet azonban rendkívül tartalmas. Kevés édesanya emlékét őrzi fia oly szeretettel, hogy emlékére kápolnát emeltet. A Szőnye Acélszerkezeteket Gyártó Kft. gyöngyösfalusi üzemének tulajdonos ügyvezetője a település felett emelkedő dombon, a Szent Ilona nevét viselő, felszentelt kis fatemplomban gyűjt erőt az üzleti világ megpróbáltatásaihoz. Szőnye József irodájának külső falát díszítő kép pedig az Eiffel torony építési fázisait mutatja be. A gyermekeitől kapott ajándék jelkép, a családi gazdasági társaság fokozatos fejlődésének szimbóluma.

A tízgyermekes bői család, amelyben felnőtt, légkörében és lehetőségeiben meghatározta jövőjét. A ma sikeresnek mondható cégvezető diákkorában középiskolába nem járhatott, mert szüleinek szüksége volt az inas tanoncdíjra. Bár nem is bánta, hiszen mindig lakatos akart lenni, tanulmányait pedig munka mellett folytathatta.
„Korán felismertem, hogy kár másoktól segítséget várnom, a sorsomon egyedül én változtathatok, és elkezdtem keményen dolgozni“ – mesélte.
Méghozzá először a Vas- Fém- és Gépipari Vállalatnál inasként, de 21 éves korára már a cég büki üzemének csoportvezetőjévé léptették elő.
Amikor 1970-ben megnősült és Szombathelyre került, a Jáki úti központba helyezték vissza. Nyugalmasan zajlottak munkás hétköznapjai, mindaddig, amíg főnökének eszébe nem jutott, hogy beszervezze a munkásőrségbe. A felkérésre természetesen nemmel válaszolt, ám felettesei nehezen értették meg, hogy hívő katolikus családban élve, nem akarta gyermekeit távoli helyen, titokban megkereszteltetni, ahogyan az idő tájt oly sokan tették.
A konfliktushelyzetet feloldva, úgy döntött, ha jóval kevesebb fizetésért is, de másik munkahelyet választ magának. A korábbi vezetői állását felhagyva lakatosként helyezkedett el a Kertészeti Vállalatnál. Négy esztendő telt el, s máris az üzemfenntartási részleg irányítását bízták rá.
Időközben a Latinka Sándor Szakközépiskolában gépgyártás-technológusi, majd felsőfokú termelésirányítói, illetőleg munkavédelmi szaktechnikusi képesítéseket szerzett.
Az iparigazolványt 1972-ben váltotta ki, és a Bercsényi Miklós utcai családi házuk egy helyiségében, no és az udvaron önálló munkákba fogott. Hamarosan díszes géplakatos mesteri oklevél függött műhelye falán, hiszen a mestervizsgát kitűnően teljesítette.
„Fiatal, nősemberként a munkahelyi keresetemnél többet akartam nyújtani családomnak. Olyan szép munkáknak lehettem így részese, mint például a Savaria Nagyszálló felújítása. Rengeteget dolgoztam, de eközben a kisiparosok megbélyegzését is meg kellett tapasztalnom.“
Az érdekvédelem szükségességét érzékelve a KIOSZ tagja, majd szakosztályvezetője lett.
Filozófiája szerint az optimista emberek sokáig élnek, és sorsuk rövidnek tűnik. Míg a pesszimistáknál fordított a helyzet. Ezért soha sem engedte, hogy a kudarcok elhatalmasodjanak rajta, de az apró örömöket képes volt feltupírozni.
„A most már felnőtt gyermekeimnek is mindig azt mondom: – Soha ne higgyétek, hogy jót akarok nektek, de tiltakozom, ha azt hiszitek, hogy rosszat. Az ember, amit megtanul, attól okosodhat, ám az élettapasztalatot csak megélni lehet“.
Saját ifjúkorát felidézve örömmel emlékszik a falusi búcsúkra, amely a családban szinte népünnepélyként zajlott. Ha csupán a közeli hozzátartozókat hívták meg, akkor is harminchárman ülték körül az asztalt. Néha még rokonságon belül is felütötte a fejét az irigykedés, s a tréfás ugratásokra, hogy bizony neked könnyen megy Józsi, mindig azt felelte: – ha ti is azt teszitek, amit én, akkor az lesz a legkönnyebb.
„Valójában az életem ment rá arra a vállalkozásra, amelyet lépésenként létrehoztam. Kalapács, fűrész, satu, hegesztőtrafó tette ki kezdetben a szerszámkészletem. Egy hat négyzetméteres helyiségben, és a csillagos ég alatt kezdtem önálló pályám. A szerencse mellett azonban türelem és kitartás is szükségeltetik az eredményekhez. Manapság azért mennek olyan sokan csődbe, mert e tulajdonságokkal nem rendelkeznek. Sikeres embernek viszont nem tartom magam. Soha nem gondoltam volna, hogy a rendszerváltás után húsz esztendővel kedvezőtlenebb lesz a sorsom, mint korábban. Ha előre látom, nem teremtek 140 munkahelyet, de akkoriban bíztam a szebb jövőben. Azóta bebizonyosodott, hogy a négyévenkénti ciklusváltások, illetve az elhibázott gazdaságpolitika miatt romokban hever a szektor.“
A történet ugyanis úgy folytatódott, hogy a Kupa Mihály által bevezetett öszszevont adózási rendszer választásra kényszeríttette a vállalkozókat, és Szőnye József a bizonytalan mellett döntve, 1988-ban felhagyott főállásával.
A gyöngyösfalusi üzem első csarnoképületét saját gépparkjával és dolgos kezeivel rakta össze. Amikor a szomszédok berzenkedése miatt a hangos műhelyt máshová kellett költöztetni, a Szombathely közeli település tűnt a legmegfelelőbbnek. A most hatezer négyzetméternyi terület létesítménykomplexuma több ütemben készült.
Közben a vállalkozói érdekképviseletek berkeiben a kétkezű munka becsületének helyreállításáért, valamint a vállalkozók iszonyatos terheinek csökkentéséért igyekszik harcolni a saját eszközeivel és lehetőségeivel.
A Vas megyei Prima díjak átadásakor is hangoztatta, hogy jó volna, ha a társadalom, az Európai Unió és a hazai körülmények lehetővé tennék, hogy a magyar vállalkozók legalább semleges versenyhelyzetben működhessenek. Az pedig csak álomkép, hogy a régió, a megye, és a helyi gazdaság szereplői a pályázati kiírásoknál olyan pozitív diszkriminációban részesülhessenek, amely a nyugati világban megszokott jelenség.
Elmondta még, hogy a multinacionális cégek leányvállalatai nem kellő mértékben veszik ki részüket a közösségek támogatásából. A térségi problémák megoldásában csak a helyi vállalkozók segítségére számíthatnak az önkormányzatok, a civil, illetve a karitatív szervezetek.
Szőnye József pedig e tekintetben is élen járt.
„Tudomásomra jutott, hogy az Ipartestület jórészt a Te húszéves elnökséged alatt nagyszerű tetteket vitt végbe az ottaniak életminőségének javítása érdekében“ – köszöntötte az idén októberben, levélben Demján Sándor, a VOSZ elnöke.
„Mi, vállalkozók, különös emberfajta vagyunk. Mindig hiszünk az értékalkotó munka erejében, szeretjük, megbecsüljük és tiszteljük a munkát, és a munkát végző munkást! S meggyőződéssel valljuk, hogy mindig lehet újraindulni, újrakezdeni, bármilyen nehézségekkel is kell szembeszállnunk. A Te életed is jól példázza mindezt! Sokszor kellett nehézségekkel szembenézned, de mindig úrrá lettél ezeken. Sokszor kellett betegséggel és más jellegű problémákkal dacolnod, azonban itt is mindig a teremtő, új értéket előállító lényed győzedelmeskedett!“ – folytatódott az írás.
A cégvezetés és az érdekképviseleti munka viharaiban lelkileg megtépázva, Szőnye József gyakran keresi fel a Holdfényliget erdejének oázisát, a Szent Ilona-kápolnát, ahol a legközelebb érzi magához édesanyját. Visszaemlékszik utolsó születésnapjára, amikor testvéreivel együtt, nyolcvan szál rózsával köszöntötte.
A gyönyörű környezetben fekvő felszentelt hely harangján „Szent Ilona vigyázz gyermekeinkre“ felirat, s az édesanyja iránti tisztelgő szeretet szavai lettek bevésve. „Szóljon ez a harang Isten dicsőségére!“ – mondotta, miközben meghúzta, majd beléptünk a meghittséget sugárzó kápolnába, amelynek ablakain át az őszi napsugár ragyogta be a teret.
A most végtelenül csendes kis templom minden esztendőben, a Szent Ilona-ünnep előtti szombaton családok zsivajától hangos, hiszen a Szombathelyi Egyházmegye egy-egy kiválasztott plébániájának családközössége kap meghívást, a tízgyermekes édesanya emlékére állíttatott imahelyre.

 

BM

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu