2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,292  ·  Online: 148
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
Martinus Vallási és Kulturális Egyesület
Nyomtatható változat!

.

Az egyesület fő célja:

 

A Szent Márton kultuszának magyarországi és külföldi elmélyítése és terjesztése a tagság aktív közreműködésén alapuló kultúrateremtő tevékenységgel.
 

Célja továbbá, hogy


- Szombathely rangját megillető helyet kapjon az európai Szent Márton-kultuszban és a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalban,
- erősítse az itt élők kötődését, szeretetét a városhoz, Szent Márton szülőhelyéhez,
- Szombathely polgárai jobban megismerjék a helyi értékeken keresztül a Szent Márton-kultusz hitéleti és kultúrtörténeti gazdagságát,
- a városba érkező zarándokok és látogatók Szombathelyt, mint Szent Márton Savariáját ismerjék meg, és fogadtatásuk a névadóhoz méltó legyen,
- összehangolja a lakosság, az önkormányzatok, a gazdálkodó és társadalmi szervezetek, az egyházi közösségek és az intézmények Szent Márton-kultusz ápolására irányuló tevékenységét,
- minél több, Szent Mártonnal kapcsolatos kiadvány jelenjen meg.

 

Az egyesület tevékenységi köre

 

- A Szent Márton személyéhez fűződő szervezetek között kapcsolatokat épít, tapasztalatcseréket, országos és nemzetközi fórumokat, konferenciákat, kutatásokat szervez és támogat.
- Elősegíti a város Szent Mártonnal kapcsolatos régészeti, építészeti, természeti, múlt és jelenkori értékeinek feltárását, nyilvántartását (jegyzékbe foglalását), javasolja a társadalmi, állami védelem alá helyezésüket.
- Együttműködik a Szent Mártonnal kapcsolatos programokban a kormányzati szervekkel, a megyei és települési önkormányzatokkal, intézményekkel, gazdálkodó egységekkel, üzleti vállalkozásokkal, azok érdekképviseleti szervezeteivel és civil szervezetekkel.
- Céljai megvalósítása érdekében anyagi forrásokat kutat fel, keresi a kapcsolattartás és együttműködés lehetőségeit az üzleti-gazdasági szféra képviselőivel.
- Az egyesület vezetőinek, tagjainak, önkénteseinek rendszeres képzéseket szervez.
- Időszaki kiadványokkal segíti a tagság munkáját.
- Az Európai Unió adta lehetőségeket kihasználva segíti a nemzetközi (régiós és kétoldalú) kapcsolatok építését.
- Tevékenységének hatásait, eredményeit folyamatosan vizsgálva elemzi, értékeli az elvégzett munkát, és kijelöli a továbblépés feladatait.
- On-line adatbázist működtet, bemutatja tagjainak Szent Mártonnal kapcsolatos tevékenységét.
- Karitatív tevékenységet folytat.

 

2009-ben is minden hónap 11-én tartjuk összejöveteleinket, melyen beszámolókat hallgatunk meg egy-egy Szent Márton-túra (útvonal) eseményeiről.
2009. április 25-én egynapos kirándulást szerveztünk Szent Márton szlovákiai emlékhelyeinek felkeresésére.
Az idei Savaria Karneválon is felállítjuk a "Martinus" sátrat, melyben Szent Márton tiszteletét igyekszünk a látogatókkal mind jobban megismertetni. Szellemi vetélkedőt állítunk össze. Gyerekek kirakós játékokkal, bélyegzésekkel játszva ismerhetik meg Szent Márton életének főbb állomásait. A sátorban megtanítjuk az érdeklődőket "filc liba" és püspöksüveg készítésére.
Április 14-én Szalkszentmártonban "Szent Márton emlékhelyek" címmel összeállított kiállítási anyagunk bemutatóján egyesületünk is képviseltette magát.
Novemberben a Márton-vásáron is (Falumúzeum) jelen leszünk a "Martinus" sátorral. Itt elsősorban lámpásokat készítünk - és tanítunk meg készíteni az érdeklődőknek. Egyesületünk felvállalta a "Szent Márton gyalogos túraútvonal" Szombathely - Pozsony szakaszának kijelölését és a jelzések festését. Októberben kerül sor a túraútvonal "avatására".
Antoine Selosse, az Európai Szent Márton Kulturális Központ vezetője az Európai Szent Márton Egyesületekkel szövetséget hozott létre, melynek célja a közös Európai Szent Márton kulturális tevékenység összefogása. Ehhez az Európai Szent Márton Szövetséghez egyesületünk is csatlakozott a Charta aláírásával.
Az AGORA Szombathely Kulturális és Turisztikai Központ szervezésében történő Szent Márton gyalogos vándorút Szombathely-Rajk közötti szakaszának kiépítésében is részt veszünk.
 

Várunk tagjaink sorába minden érdeklődőt, 

aki Szent Márton kultuszáról többet szeretne megtudni.

Cím: Szombathely, Karmelita u. 1.


 

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu