2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,349  ·  Online: 95
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
Újra virágoznak a Keresztjáró napok
Nyomtatható változat!

Felcsőcsatár és Narda keresztény hagyományaihoz is hűséges

A felsőcsatári kápolnaHétköznap lévén is benépesült a Hegyi kápolna körüli frissen zöldellő vidék, hiszen nemcsak egy mély gyökerekkel és lelkiséggel bíró hagyomány idei folytatására sereglettek e magaslatra a környékbeliek, hanem arra is örömmel készültek, hogy közel háromszáz esztendő elteltét követően, ismét püspöki szentmisének ad otthont a Szűz Mária tiszteletére emelt kis templom.
A felsőcsatáriak és a nardaiak büszkén emlegetik, hogy hazánkban szinte egyedülállóan, sikerült a kommunista vallásüldöző diktatúra évtizedeiben megőrizni őseiktől öröklött, féltett kincsüket, a Keresztjáró napok tradícióját.
E körmeneti szokás hajdanán Franciaországból indult útjára, majd egész Európában meghonosodott. Isten bőséges áldásáért esdeklő hívek a helyi plébániáktól, a Mindenszentek litániáját énekelve vonultak a fília templomokhoz, vagy az útszéli keresztekhez.
A Vas-hegy lábainál fekvő településeken élők pedig valaha háromnapos, közös ünneplésre gyűltek össze. EDr. Veres András megyéspüspöklőször Nardán, ahonnan hétfőn, a két falu lakossága együtt haladt a felsőcsatári szőlőhegyi kápolnához. Másnap az útirány megfordult, majd szerdán ismét az első nap vonalán haladt a liturgikus menet. A gyerekek óriási örömére, hiszen kántortanítójukat mindvégig követhették, így az iskolákban szünetelt a tanítás.
Az idei verőfényes, madárdaltól vidám délelőttön viszont az óvodások keltek útra, hogy a szőlőültetvények közötti mezsgyéken felkapaszkodjanak a hegyre. A kicsinyek a kápolna és a természet békés miliőjét élvezve, a réten leterített plédeken ülve részesültek az ünnepi szentmise áldásaiban. A templom ugyanis hamar megtelt, s a hívek többsége a szabadban, a bejárat előtt elhelyezett padokon foglalhatott helyet.
Dr. Veres András szavait azonban még a völgyben is hallani lehetett. "A hit mélységét és erejét bizonyítja, hogy ma, szép számban együtt lehetünk. Sőt a legkeservesebb üldözések közepette is, a plébániák közösségei készek voltak ezt az Istennek is tetsző utat megtenni-, fel a hegyre. E nemes hagyomány azért maradhatott fenn mindmáig, mert a természetben, a földművelésből élő emberek jobban átélik a Gondviseléssel való szoros kapcsolatukat. Aki a természet ölén dolgozik, megtapasztalja a teremtett világ szépségét, majd benne felfedezi Isten nagyságát, bölcsességét, szeretetét. Akárcsak azok a természettudósok, akik, ha hitetlenül is kezdtek kutatásaikhoz, a világ belső törvényszerűségeinek csodálata közben eljutottak Isten felismeréséhez" - hangsúlyozta a főpásztor.
Látkép FelsőcsatárrólNapjainkban, a technika vívmányaitól körülvett világunkban az emberek hajlamosabbá válnak a gőgre, miközben észre sem veszik, hogy a Föld összes tudósa, minden ismeretét egybevetve sem lenne képes, még egy aprócska szúnyogot sem megalkotni. Más tekintetben is hiába az ember iparkodása, ha nincs rajta Isten áldása, hiszen csak az Úrnak szentelt életben lehet tartós örömre, békére, harmóniára lelni - folytatódott a szentbeszéd.
A megyéspüspök arra is utalt, hogy a kérő imádság, a vallásos élet egyik legszebb virága. Narda és Felsőcsatár lakói leleményességük jóvoltából nem hagyták a Keresztjáró napok több évszázados tradícióját elhervadni. Bár a "határsávos övezetben" a liturgia a kápolnába szorult, egyetlen esztendőben sem maradt el a szőlőhegy megáldása. A munkásöltözék és a vállra vetett ásó álcája alatt, a vasfüggöny mögötti területen tovább virágzott a hagyomány-, amely napjainkban ismét reneszánszát éli. Néhány család önzetlen támogatásának köszönhetően pedig a kápolna belső tere is épül-szépül. 
 Goják Sánor előadást tart a Vasfüggöny MúzeumrőlGoják Sándor Bemutatja a Vasfüggöny Múzeumot

 

BM

Fotók: Kovács Géza

 

Még több kép a Vasi Magazin Galériában: Felsőcsatár

 

 

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu