2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,327  ·  Online: 78
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
OTTHON - SZABADIDŐ
Nyomtatható változat!

Hasznos tanácsok pollenallergiásoknak

Égerfa virágaNapjainkban az allergia világszerte a 4. nemfertőző betegséggé vált. Az iparosodott fogyasztói társadalmakban az érintettek aránya eléri a 30%-ot. Az allergia lefolyása sok esetben egyre súlyosabb, és egyre tovább tart a szezonja.

 

Mi okozza az allergiát?

 

TiszafaAz allergia olyan fajta anyagok elleni ártalmas reakció, amelyek az emberek többségénél semmilyen problémát nem okoznak. Az allergiás reakciót kiváltó anyagot "allergén"- nek nevezzük. A leggyakoribb allergének a pollenek, a penészgombák és a különféle táplálékok. Egy adott allergénnel való első találkozás alkalmával a szervezet érzékennyé válik és az ezt követő találkozások tüneteket váltanak ki. A kiváltott tünetek jellege attól függ, hogy az allergén milyen módon került kapcsolatba a szervezettel, hogyan jutott oda be.

 

Az allergének típusai

 

Belégzés útján: pollenek - különféle fák, gyomnövények, virágok pollenjei, por - házipor, szénapor, állati hámfoszlányok és szőr, gomba spórák, vegyi anyagok - ipari, háztartási anyagok, rovarmaradványok - atka.
Kontakt módon: növények, ruházat, kenőcsök és krémek hatóanyagai, tisztálkodó- és mosószerek (szappanok, sampon), kozmetikumok (dezodorok, parfümök, hajfestékek), fémek (nikkel és króm), vegyi anyagok (tintafélék, festékek, olajok).
Táplálkozás útján: élelmiszerek - búzaőrlemény, tej, tojás, tengeri kagyló, rákfélék, dió, élelmiszer adalékanyagok.
Szúrcsatorna útján: gyógyszerek, rovarcsípések (méh, darázs, lódarázs).

 

Az évszaktól függő nátha

 

MogyoróA szezonális nátha, a szénanátha az allergiás náthák leggyakoribb formája. Előidézője többnyire a fák, fűfélék és gyomnövények által levegőbe juttatott pollen, de kiválthatja a levegőben terjengő penészgomba is. A legnagyobb veszélyt a szél útján terjedő pollenek jelentik, amelyek rendkívül nagy számban termelődnek és jutnak a légkörbe. A levegőben terjedő pollen mennyiségét erősen befolyásolják az időjárási tényezők. A pollen koncentrációja a levegőben a száraz, napos, szeles időjárási körülmények között a legmagasabb. Ilyenkor a meleg légáramlatokkal a pollen igen nagy távolságokra is eljuthat. Az esti órákban a levegő hűvösebbé válásával a pollen a felszínhez közeli rétegekbe tér vissza. Az esős és szélmentes időjárási viszonyok esetén a pollenkoncentráció a levegőben jelentősen csökken.

 

Az évszaktól függő nátha tünetei

 

A hűléses eredetű nátha tüneteihez hasonlóak. Az orr, a torok, a szem területén kialakuló viszkető érzés, majd tüsszentés, fokozott orrváladék elválasztás és orrdugulás. A szénanáthában szenvedő állandó orrfolyással küszködik - ez addig tart, míg ki van téve a pollen hatásának. Súlyosabb esetben fejfájás, ingerlékenység, étvágytalanság, álmatlanság is felléphetnek. Sok olyan allergén, amelyik szénanátha előidézője, így a pollen és a házipor atka egyúttal asztmát is okoz.

Keresztallergia

ÉgerfaA pollenallergiában szenvedők egy része gyakran tapasztalja, hogy tünetei akkor is jelentkeznek, amikor nincs pollen a levegőben. Ez a keresztallergia nevű jelenséggel magyarázható. Keresztallergia esetén a szervezetbe olyan anyag kerül, ami szerkezetét, hatásait tekintve nagyon hasonlít az allergiát kiváltó pollenre, így maga is allergiás reakciót vált ki. Bizonyos zöldségek, gyümölcsök elfogyasztása után jelentkeznek a tünetek: viszketés a száj és garat környékén, a száj, a nyelv, rosszabb esetben a garatduzzadás, szemek duzzadása.
A keresztallergia rendkívül kellemetlen, mert a pollenallergia tüneteit kezelő gyógyszerek a keresztallergia esetében nem hatásosak. Keresztallergia nemcsak pollen és étel, hanem étel és étel között is kialakulhat. A keresztallergia az allergiások körülbelül 6%-át érinti: ez a szám Magyarországon 120 ezer főre tehető. Keresztreakció áll fenn a görögdinnye, sárgadinnye, uborka, cukkini, banán és a parlagfű között. Hazánkban ritkább a paradicsom, a sárgarépa és a zeller ételallergia, melyek gyakoribbak az északi népeknél, ahol a nyírfapollen-allergiásoknak okozhatnak panaszokat. A pázsitfüvek pollenjei a gabonafélékkel, a háziporatka a rákfélékkel adnak keresztreakciót.

 

Pollenmonitorozás

 

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata 19 állomásán mérik 32 növénypollen, és 2 gombaspóra légköri koncentrációját. A pollencsapda 60-70 km sugarú körben monitorozza a levegő összetételét. A pollenmennyiséget a pollenszámmal adják meg, ami az egy köbméter levegőben 24 órás periódusban előforduló pollenszemek számát jelenti. Ha ez a szám 30 fölé emelkedik, az allergiásoknál tünetek jelentkeznek. 2009. évben a február eleji felmelegedést követően a 6. héten országszerte elindult a pollenszezon, a korai allergén növények elkezdték szórni pollenjüket. A mogyoró, a tiszafa és az éger virágporszemei megjelentek a levegőben. Az enyhe tavaszi időjárás beköszöntével várható a pollenterhelés növekedése.

Információs helyek:
Aktuális pollenhelyzet: www.oki.antsz.hu/pollen/uj.html (ÁNTSZ),
7 napos előrejelzés: www.pollenmonitor.hu /ÁNTSZ és OMSZ/,
nemzetközi adatbázis: www.polleninfo.org

 

Hasznos tanácsok pollenallergiásoknak:

 

- Figyeljék a pollennaptárt, virágzás előtt két héttel kezdjék meg a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor. A gyógyszerszedés megkezdése előtt szükséges kikérni kezelőorvosuk tanácsait.
- Magas pollenszám esetén minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.
- Mossanak hajat - ami az egyik fő pollenraktár - naponta lefekvés előtt, hiszen a pollen szemcsék ezrei tapadhatnak meg rajta.
- Minél gyakrabban és alaposabban porszívózzák a lakást, amilyen gyakran csak lehet nedves lemosást is alkalmazzanak.
- A cipőket naponta tisztítsák, nedves ruhával töröljék át.
- Naponta cseréljék és mossák ruháikat, mert a pollen könnyen rátapad.
- Gyakran cseréljék az ágyneműt is, elsősorban a párnahuzatot.
- Kerüljék a ruhák szabadban történő szárítását magas pollenkoncentráció esetén.
- Magas pollenszórás idején ne nyissák ki a gépkocsik ablakát menet közben.

 

Dr. Reiner Vera
ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézete

 

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu