2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,344  ·  Online: 85
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
TELEPÜLÉSTÖRTÉNET
Nyomtatható változat!

Toronyi anziksz
Hat évszázad emlékeinek nyomában

.Az idén hatszáz esztendős vasi település, múltjának emlékeit eddig is nagy becsben tartotta, hiszen históriájának fellelt töredékeit a "Toronyi történések" című füzetsorozat őrzi. A kerek jubileum tiszteletére pedig hamarosan elkészül a falu monográfiája. Manapság a község nevéhez elsősorban az ízletes kenyér és a faipari üzem képe kötődik, ám a fejlődés örömébe ürömként a külszíni lignitbányászat fenyegető réme vegyül.
Holott a hajdani mélyművelésű szénbányászat iránti nosztalgia erős a helybeliekben. A családnak kenyeret adó telep, a bányalovak, a kisvasúti csillék képe a háború előtti falukrónika szerves része. Az 1956-os új vágatnyitás után azonban a föld alól kitermelt ásványi kincs alacsony fűtőértékűnek bizonyult, ezért hamarosan bezárt az üzem. A Szombathelyvidéki Szénbánya Kft. sorsának alakulását Tóth József, egykori írnok dolgozta fel.
Érdekes egybeesés, hogy amíg egykoron "a Bányakapitányság megpróbálta átjátszani a bányát, illetve a feltárást a Nógrád megyei Kőszénbánya Részvénytársaságnak", úgy napjainkban is nógrádi érdekeltségű konszern szeretne, most éppen lignitet kinyerni a földfelszín közeléből. Méghozzá bármi áron, akár sok szempontból mérhetetlen károkat okozó rombolással.
A toronyiak nem szeretnének az erdőkkel körülölelt, üde, virágzó környezet helyett kietlen, kifosztott, egészségre ártalmas holdbéli tájon élni - jelentette ki a település polgármestere, aki manapság a vészfelhőket háttérbe terelve, főképpen a jubileum méltó megünneplésének előkészületein fáradozik.
Joó Imre a régmúltba kalandozva mondta el, hogy az írásos emlékek Thorony nevét elsőként 1409-ben említik meg, középkori nemesi lakótornya kapcsán. Ugyanakkor Ondód falurésze az oklevelekben már 1288-ban szerepelt, vélhetően Ond vezér szállásaként. E területen azonban a patakok völgyei az őskortól kezdve, népcsoportok kedvelt letelepedési helyeként szolgáltak. A rómaiak korszakát vízvezeték-hálózat és őrtornyok jelképezték. Később pedig a Nitzky, a Hetyei és a Laky földesúri családok tették le névjegyüket..

"Németh Károly családi feljegyzései" című füzet 1865-ben született szerzője bensőséges hangon regél a régmúltbeli eseményekről. Például az 1881-ben Szűz Mária tiszteletére szentelt templomról. Az ondódi Assisi Szent Ferenc kápolnája viszont 1992-ben emeltetett. A jelenleg magántulajdonú, műemléki jellegű kastély is remélhetőleg visszakapja korhű arculatát. A művelődési centrum jelenleg pályázati forrásokra várva, egy újonnan kibontakozó közösségi bázis ígéretét hordozza.
A dr. Csapó Tamás vezényletével összeálló monográfia kutatómunkájából a faluban élő értelmiség alaposan kiveszi részét, hiszen a feladatok több irányba oszlottak el, hogy az oktatástól kezdődően, a földrajzi és gazdasági ismérveken keresztül a sportig és a tűzoltóegyletig minden területet és ágazatot átfogjanak.
Megörökítenivaló pedig akad bőven. A Gazdag Gyula által 1953-ban alapított sportkört most Gombás József vezeti. A kultúrház és könyvtár majdani külső-belső felújítása után vezető is kerülhet az intézmény élére. Sőt az épületben méltó otthonra találhat az Aranypatak Asszonykórus, illetve a tavaly ősszel alakult roma néptánc együttes, valamint Földes János citeraszakköre. Toronyban él a Boglya együttest alapító házaspár, s a férj a helyi, 111 esztendős tűzoltóegylet elnöki posztját is betölti. A polgármester büszke e társulatokra, ugyanakkor ifjúkorának pezsgő kultúráját szeretné a térségbe visszahozni. A régi Bodárka Színpad egyik tagjaként a csoporttal bejárta az országot, hírnevet szerezve a településnek. A színjátszás mellett napjainkban a kábeltelevíziónak óriási a szerepe, ezért a rendszert az önkormányzat kiépítette, s ha az üzemeltetési források rendelkezésre állnak majd, indulhat az adás.
Körzeti jelleggel bír az általános iskola is, mivel a dozmati, a bucsui és a séi gyerekeket befogadván 175 fős tanulói létszámmal működik. A nyolc osztályon kívül két napközis csoportban zajlik az oktatás. A Torony-Dozmat Intézményfenntartó Társulás működtetése azonban az állami normatívákon felül 22 millió forint kiadást követel a toronyi önkormányzattól, mivel a bucsui képviselő-testület évek óta nem hajlandó a költségekhez hozzájárulni. A hatvan gyermeket ellátó óvoda fenntartása pedig a központi támogatáson kívül még hatmillió forintra rúg. A falu költségvetésében a bevételi forrásokat az iparűzési és gépjárműadók garantálják.
A helyi gazdasági profilt olyan cégek reprezentálják, mint a közel száz főt foglalkoztató Csercsics Faipari Kft., vagy a több szálon működő M-Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., illetve a Toronyi Sütőipari Kft., valamint az EC Kereskedelmi és Vállalkozási Kft., továbbá a Komláti Nyomda Bt., s a Savaria Takarékszövetkezet fiókja.
Az átmenő forgalom élénkülése a kilencvenes években kedvezett a helyi vendéglátásnak, ám az elkerülő út átadása óta a három étteremből csak egy maradt talpon, s lakat került a piacra is.
A gyarapodás manapság az Aranypatak Lakókertben érhető tetten, ahova eddig 350 új lakos települt be, s további száz érkezése várható. A mini ipari park pedig a vállalkozók jelentkezésére számít.
Toronyban az egészségügyi szolgálat, a szociális ellátó rendszer, a közműhálózat adott, a munkanélküliek megsegítésére pedig hét közmunkás foglalkoztatását kezdte meg az önkormányzat.
Joó Imre a belső településkép szépítését, a virágosítást éppúgy szorgalmazza, mint a közösségi programokat. A tavaly felújított templomban augusztusban az új orgona felszentelésére készülnek a hívek. A toronyi hegyben lévő Széchenyi kereszthez búzaszentelőkor a hagyományokat megőrizve, Torony-Dozmat irányból zarándoklatok indulnak majd, ahol a közösségek találkozhatnak egymással.
A hatszázadik évforduló rendezvénysorozata ugyancsak emlékezetes marad a 21. századi falu életében.
 

 

BM
Fotók: Kovács Géza

 

Még több kép a Galériában: Torony

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu