2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,303  ·  Online: 60
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
SIKERES ÉLETÚT
Nyomtatható változat!

 

„Gyermekkorom óta a szívem csücske a zenekar“
A megye és a Pannon régió felé egyaránt nyitnak a szimfonikusok

Mérei TamásGordonkájával bejárta szinte az egész világot, s útját nemzetközi versenyek rangos helyezései kísérték. Játszott II. János Pál pápának, George Bush-nak, Helmut Kohlnak, Jitzak Rabinnak, s a világon elsőként saját átiratában rögzítette lemezre Paganini mind a 24 hegedűcapriccióját csellón. Az óceáni vitorlázás szerelmeseként pedig, Fa Nándor nyomdokain haladva, Föld körüli magányos utazásra készül. A szombathelyi származású Mérei Tamás bátor helytállását az is tükrözi, hogy az idén márciustól újabb merész vállalkozásba fogott. A Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójaként biztonságosabb, nyugalmasabb és szebb jövőt szeretne formálni a társaságnak. 

 

Csellóval a kontinenseken

 

A harminchat esztendős gordonkaművész nemcsak városába, hanem a zenekarhoz is hazatért, hiszen e falak között, a próbák és a koncertek légkörében nőtt fel. Csellista és harsonás szülei már apró gyermek korától magukkal vitték munkahelyükre, ahol lenyűgözte minden, amit látott és hallott.
"A mai napig megborzongok a csodálattól, amikor visszaemlékszem, hogy édesapám szólamtársaival a szimfóniák végén, a megfelelő hangerősség elérése okán a kottaállvány fölé emelte a harsonát. Ámulatba ejtő erő vette körül" - mesélte.
Ötéves korában azonban mégis a gordonkára esett a választása. Tanárai, Pálköviné Békefi Cecília, majd Tibold Istvánné, a szakközépiskolában pedig Pálkövi Antal olyan remek hármast alkottak, hogy egyéniségük kisugárzása magával ragadta az ifjú tehetséget, aki kezdettől fogva, sikerélményekkel felvérteződve tette meg a szükséges lépéseket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskoláig, ahol újabb nagy hírű zenepedagógusok, Onczay Csaba, Devich Sándor és Rados Ferenc vezették a művészdiplomához.
Az első, Mikulás előtti szereplést a "Hámános" iskolás időszakban országos versenyek első helyezései, nívódíjai követték. A "Young European Strings" nyári akadémián 1993-ban fődíjjal jutalmazták előadását. Egy esztendővel később újabb bravúr kötődött nevéhez, hiszen a verseny történetének legfiatalabbjaként, a Popper Gordonkaversenyen, ugyancsak az élen végzett. Izraelben a "Classical Winter in Jerusalem", Japánban a "Pacific Musik Festival" megmérettetésein, érett játékával kiérdemelte a szólócsellista címet.
Mivel kisgyermekként kezdte a fellépéseket, a versengés, a koncertezés élete természetes részévé vált, s a drukk nem gátolta a színpadon, hanem inkább kiteljesítette produkcióinak színvonalát.
A legizgalmasabb emléke Bonnhoz fűzi, ahol a német kancellár, az amerikai elnök, illetve 1200 fős közönség előtt, tizenkilenc éves korában Kodály szólószonátáját játszotta, s a koncertet élőben vették CD-lemezre.
"A színpadra érve a reflektorok a szemembe világítottak, a közönséget nem is láttam. Behangoltam, majd kezembe fogtam a csellót, s csak a zenére koncentráltam. Az akkori sikerre, biztonságot adó örömmel gondolok vissza. Ahogyan az 1993-as párizsi bemutatkozásomra is. Mindkét helyszínen egyedül képviselhettem a magyar zeneakadémiát."
Tamás az improvizatív kifejezési stílus híve, amikor a technikai problémák megoldása nem tereli el a figyelmet a zene megszületésétől, s a produkció e két vonulat közötti állandó lavírozást, az előadó egyéniségének átadását foglalja magában. Gordonkán különösen szép élmény játszani, hiszen a cselló áll legközelebb az emberi hanghoz, a férfi baritonhoz.
Hangszerével olyan híres karmesterekkel dolgozhatott együtt, mint Lorin Maazel, Christoph Eschenbach és Michael Tilson Thomas.
Az 1958 óta az Egyesült Államokban élő Starker János professzor pedig 1996-ban meghívta osztályába, az Indiana Egyetemre. Sőt a "Fulbright - Soros" ösztöndíjnak köszönhetően, a Yale University, valamint New Yorkban a Juilliard School növendéke lehetett. Aldo Parisot, valamint Frankl Péter professzor szárnyai alatt. Ezen időszak alatt, négy szemeszteren keresztül még zenei menedzser szakon is képezte magát.
A tengerentúli korszakban újabb versenyeredményekkel gazdagodott a díjak tárháza. Egy nemzetközi verseny második legjobbjaként végzett, majd a Los Angelesi Piatigorsky Csellófesztivál fődíját érdemelte ki, ahol egyébként az első magyar résztvevőként léphetett fel.
Eközben, 1998-ban a Magyar Rádió Országos Gordonkaversenyén első és különdíjat is nyert.
A húszas éveiben járó fiatalember egyéniségét a fényes sikerek sorozatán kívül a világhírű egyetemi, valamint az amerikai művészeti élettel való találkozás is gazdagította. A Juilliard School padjaiban több, azóta híressé vált hollywoodi csillaggal ült együtt. Köztük egy azóta Oscar-díjassá vált filmszínésznővel, Gwyneth Paltrow-val is.
New York városában pedig a 21. emeleti kollégiumi szobájából kinézve, pár méternyi távolságra, a Lincoln Center, s így a Metropolitan Opera ragyogása tárult elé.
"Esténként a színpadon világsztárok kápráztattak el, s végleg beleszerettem az operába. Felejthetetlen órák, megismételhetetlen pillanatok részese lehettem. Énektanulásba kezdtem. A ritka, lírai basszbariton hangszínem jóvoltából sokan arra bátorítottak, hogy a gordonkát feladva, e pályára lépjek. Mégsem tettem meg, mert, ha az embernek a saját teste a hangszere, az egész más hozzáállást kíván, különösen óvnia kell önmagát. Elkerülhetetlen lett volna a mentális váltás."
Ehelyett Mérei Tamás visszatért az európai kontinensre és a Klagenfurti Színház Zenekarának szólócsellistájaként folytatta a zenélést. Az ausztriai nyolc esztendő szintén sorsformálónak bizonyult, hiszen rátalált rajongásig kedvelt hobbijára, a vitorlázásra.
S energiájából magyarországi "ingázásra" is jutott elegendő.
Ahol egy évtizeddel azelőtt diákéveit élte, 27 esztendős korától már a katedrán állt, hiszen az ezredfordulótól hat évfolyamon keresztül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanáraként adta tovább tudását, művészi tapasztalatait. Az egykori versenygyőztes növendék pedig most a zsűrik munkájában vállal szerepet. Sőt rendszeresen tart mesterkurzusokat, s az Esterházy Trió és a Sándor Quartett alapító tagjai között tartatik számon. A kortárs magyar zeneművek bemutatásáért, 2001-ben Artisjus-díjjal jutalmazta a szakma.

 

Vitorlás hajóval a Föld körül
 

Így szülei nem véletlenül lehetnek büszkék fiúkra, aki a családjához és szülővárosához egyaránt szoros szálakkal kötődik. Zeneakadémiai tanulmányai alatt minden hétvégén, az Egyesült Államokból évente 8-10 alkalommal utazott haza.
Amikor a szünidőkben újra együtt lehettek, Tamás sok érdekes történetet mesélt. Így például Rockefeller úr 90. születésnapi partijáról is, ahol fellépett. New York zajos, stresszes, kiabálós légköréről, Los Angeles napsugaras, békés, strand- és filmközpontú halk miliőjéről. S megannyi személyes élményről.
Feleséget azonban Szombathelyről választott magának, s a klagenfurti évek alatt született meg két gyermekük, a most hat és fél éves Evelin, valamint a másfél esztendős Botond.
"Edina az egyéni karrier megvalósítás gondolatát föladta, s főállású családanya lett. Tudatosan terveztük eszerint életünket, hiszen egy nő számára ennél nemesebb hivatás nem létezhet."
Tamás szerettei igyekeznek segíteni abban, hogy vágyálma, a Föld körülvitorlázása valósággá váljon. A szimfonikusok új igazgatója azonban nemcsak a Vendee Globe versenyére készül, hanem az Aqua Magazin külsős munkatársaként cikkeket ír az óceáni vitorlázásról.
Természetesen a "nagy utazás" az elméleti és gyakorlati felkészülésen kívül, temérdek pénzt kíván.
"Gyermekkorom óta a víz a közegem. Korán megtanultam úszni. Gumicsónakkal például már tizenéves koromban áteveztem egy tengerszoroson. Ausztriában pedig Gál Csaba kürtös kollégám avatott be a versenyvitorlázás rejtelmeibe. Fa Nándorral ugyancsak tartom a kapcsolatot, hiszen tanácsait nem nélkülözhetem. Ellenállhatatlanul vonz a természet közvetlen megtapasztalása, a hatalmas szelek és viharok kiszámíthatatlan játéka."
Az óceánokon az egyedüllét gigantikus fizikai, szellemi és mentális kihívást jelent. A Vendee Globe versenyen az agy munkája egy sokszimultános sakkjátszmához hasonlít, hiszen a meghatározó meteotaktikai döntéseket az adott, s a várható időjárás, a szél, és a többi hajós útvonalválasztásához is igazítani kell. Mindeközben alvásra tízperces szakaszokban adódik lehetőség, a kontroll viszont létkérdés, ugyanis a kimerültség okozta hibák az óceán közepén könnyen fatálisakká válhatnak.
"A természet megtanítja az embert az alázatra, miközben csodáit fel-felvillantja. A három hónapon át tartó, 24 órán keresztüli szüntelen és közvetlen kapcsolat a természettel oly lélegzetelállító érzés, amely mindenért kárpótol."
A modern technikák révén azonban a magányos vitorlázók az éteren keresztül folyamatos kapcsolatot tartanak csapatukkal, illetve családtagjaikkal. E "kalandra" készülődés azonban hosszú éveket vesz igénybe. Mérei Tamás pedig nem sietteti a történéseket, kivárja, amíg eljön az ő ideje. Úgy tartja, a vitorlázásból kiöregedni nem lehet, hiszen néhány éve egy híres hajós 68 évesen kerülte meg a Földet. Abban viszont bízik, hogy magyar csellóművészként, vállalt teljesítménye vonzó reklámhordozó lesz, s felkelti a szponzorok érdeklődését.

 

Hazai vizeken

 

A Savaria Szimfonikus Zenekar irányítója az önzetlen segítés szándékával tért haza.
"Letelepedhettem volna New Yorkban is, de amikor az amerikai évek alatt egy alkalommal Franciaországban vendégszerepeltünk, boldoggá tett a tudat, hogy Európában hajthatom álomra a fejem, s végtelenül nyugodtan aludtam. Ekkor ébredtem rá, hogy nekem e kontinensen a helyem. Klagenfurtban pedig azért nem maradtunk, mert nem szerettük volna, ha gyermekeink, osztrák iskolákba járva, asszimilálódnak, s legfeljebb tiszteletből tanulnak meg magyarul. Hazatérésünket előkészítendően vállalkozásba is fogtam Magyarországon, egy műsorújság franchise hálózatát alakítottam ki. Azonban amikor a helyi zenei élet meghatározó személyiségei elődöm váratlan távozását követően az igazgatói állásról kérdeztek, nem azt latolgattam, hogy Ausztriában a munkanélküli segély is lényegesen magasabb összegű, mint a szombathelyi fizetés, hanem pár hetes megfontolást követően benyújtottam az igazgatói pályázatomat, hiszen gyermekkorom óta a szívem csücske a zenekar. Beszélgettem elődeimmel, karmesterekkel, a zenészekkel, s összeállt a programom. Úgy érzem, a társaság megérdemli a szebb jövőt!"
Mérei Tamás azt is hangsúlyozta, hogy egyéni érdekeit félretéve, lokálpatriótaként szeretné magát hasznossá tenni.
A zenekar számára kitörési irányokként, elsőként a határ menti ausztriai, szlovéniai és szlovákiai övezeteket célozta meg. Nemrégiben, Bécsben az osztrák folyamatos jelenléthez szükséges háttérfinanszírozás tartományi, önkormányzati, vállalkozói összefogásának lehetőségeiről tárgyalt.
Manapság, bár a fenntartók erejükön felül támogatják a társulatot, a zenekar működőképességének határához érkezett, ezért elkerülhetetlenek a gyors változások.
A közeljövőben a szimfonikusok kilépnek Szombathelyről, s ifjúsági koncertekkel járják majd a megye jelentősebb településeit. A Savaria Történelmi Karneválon pedig a zárókoncertet szolgáltatják majd, mely esemény révén remélhetőleg az idelátogató közel 150 ezer ember közül mind többen viszik jó hírüket világszerte.
Az ettől független Fő téri hangversenyek elsősorban a helyi közönségnek szólnak majd.
A széles horizontú nyitással egyidejűleg olyan népszerű darabokkal, mint az "Evita", vagy a "Macskák", a Bartók Terembe szeretné csalogatni az új igazgató a publikumot.
A szemben fekvő Isis felújítása koncerthelyszín-bővülést hoz majd magával, s az operajátszás műfajával gazdagodhat a város.
Természetesen a Tavaszi, illetve a Bartók Fesztiválok neves tradíciói is folytatódnak, színesednek. Mindeközben a 74 fős kollektíva belső életében elinduló változások a biztos, nyugodt légkör megalapozását szolgálják.
"E feladat misszió számomra, érzem, tudom, hogy mindenképpen meg kell próbálnom kis túlzással megmenteni a Savaria Szimfonikus Zenekart, mert a társaság megérdemli a békés, építkező jövőt!" - vallja Mérei Tamás.

 

BM 
 

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu