2022. január 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 2,342,296  ·  Online: 98
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
ÉRTÉKEINK
Nyomtatható változat!

Szombathely közparkjai
Saághy István Erdészeti Információs Központ parkja

A Kámoni Arborétum DK-i részének közelében fekvő elvadult közpark, hosszú évtizedekig tartó Csipkerózsika-álomból felébresztve, 2007 májusában került a Szombathelyi Erdészeti Zrt. tulajdonába. Az arborétum és a Saághy park közé ékelődik a zrt. Műszaki Erdészetének és Mikroszaporító Laboratóriumának területe, így szervesen nem kapcsolódik e két terület. Az érintett földrészlet tehát nem az arborétum területéről került leválasztásra, de egykor ez a terület is a Saághy-család birtoka volt, s magában foglalja az egykori Saághy-féle faiskolát, gazdasági udvart és a méhészkertet is. Természetvédelmi oltalomban nem részesült. Az elhanyagolt, de kedvező helyen fekvő 1,6 ha-os területen az Erdőgazdaság saját erőből közparkot alakított ki, és felépítette benne a Saághy István Erdészeti Információs Központot. A központ épülete harmonikusan illeszkedik a park idős fái közé, méltó elhelyezést biztosítva a Vas megyei állami tulajdonú erdőket kezelő erdészek számára.
A központ építész tervezője a Mátis és Egri Kft. - felelős tervező Egri Balázs, belső építésze a Morfo Kft., kivitelezője pedig a Tender Kft.
Az Erdőgazdaság a neves dendrológusról, dr. Saághy Istvánról nevezte el az új létesítményt, elismerve ezzel is munkásságának jelentőségét.
A park állapotát Szily Adrienn és Tubolyné Balázs Nóra kertészmérnökök mérték fel, majd terveztek olyan nyilvános, látogatható parkot, melyben tanösvény és a gyermekek számára akadálypálya is kialakításra került. A tanösvény létesítéséhez a szakmai hátteret az Erdőgazdaság biztosította, a park kialakítását pedig a PRENOR Kft. végezte. Az országos Magyar Méhészeti Egyesület Szombathelyi Szervezetének kezdeményezése nyomán a parkban Sághy Mihály méhészeti munkássága is bemutatásra kerül.
Az Erdészeti Információs Központ jelképe a park főbejárata előtt álló idős mamutfenyő lett, mely a Sághy Mihály által ültetett fák egyik hírmondója. A park tervezése során az Erdőgazdaság arra törekedett, hogy minél több idős fa maradhasson meg az eredeti állományból, így a hazai fafajok közül ma is láthatók: kocsányos, cser és magyar tölgy, magas kőris, fehér nyár, hegyi, korai és mezei juhar, mezei szil, kis- és nagylevelű, valamint ezüst hárs, tiszafa stb. A távoli tájakat ámbrafa, fekete dió, krémfehér liliomfa, zsindelyes tölgy, fehér hikori dió, juharlevelű platán, perzsa varázsfa, lótuszszilva, galambfa, papíreper, kaliforniai nagymagvú tiszafa, japán áltiszafa, görög és kaukázusi jegenyefenyő stb. képviseli. A kialakítás során 183-féle fiatal fa, cserje és évelő növény számos egyedét ültették el, melyek rövidesen színessé, változatossá, érdekessé alakítják majd az új életre kelt egykori faiskolát és méhészkertet.
A parkban létesített tanösvény első állomásán forgatható, játékos kockákon az egyes erdőtípusok életközösségeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, a másodikon bepillanthatnak a vadnyomok világába, a harmadik a madárvédelemmel, a negyedik a fa belső szerkezetével, az évgyűrűk kialakulásával foglalkozik, végül az ötödik az erdőmérésről, faanyag-felvételezésről nyújt ismereteket. Az egykori kámoni temető melletti sarokban található a méhesház, ahol, sírjának közelében, Sághy Mihályról is megemlékezünk.
A park, a tanösvény és az akadálypálya kikapcsolódást és ismeretbővítést kínál óvodásoknak, iskolásoknak és felnőtteknek egyaránt.
Az Erdészeti Információs Központ és parkja, újonnan használt nevén a Saághy park, emléket állít a Saághy-család munkásságának és kellemes, új színfoltja Szombathely városának.
A Saághy István Információs Központ parkja minden nap látogatható, reggel 8 órától késő délutánig, igény esetén szakvezetés is biztosítható. A konferenciaterem és az azt körülvevő zöld tetőterasz civil szervezetek számára is lehetőséget nyújt rendezvényeik megtartására. 

Szombathely, Saághy István u. 15.
Tel.: 94/514-000, Fax: 94/329-973
E-mail: titkarsag@szherdeszet.hu
Weboldal: www.szherdeszet.hu

 

Cikkünk megjelenésé a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta.

 

Még több kép a Galériában: Saághy István Erdészeti Információs Központ parkja

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu