Szombathely térképéről egyre-másra tűnnek el a régi jól bevált üzletek, új portáloknak adva át a helyüket. Örülünk annak, ha valami stabil, és ráadásul megbízható is. Ilyen biztos pont a megyeszékhelyen, az állomással szembeni kis üzlet, amely őrizve a hagyományt, a mai napig a „72-es Bisztró“ névre hallgat. Beugorhat ide egy kávéra, egy hamburgerre az utazó vagy az ebédszünetét töltő dolgozó, de egy gyors, célratörő bevásárlásra sok háziasszony is felkeresi a boltot. Varga László harminc éve, tulajdonosként húsz éve áll a bisztró élén. A házias, finom falatok, a sült császár, a kocsonya, a sült hal egyenesen az ő keze alól, saját receptje szerint elkészítve kerül a pultba. Egyedi módon készül több hidegtál is, és minden napszakban friss kenyérféle és tejtermék mosolyog a betérőre. A legnagyobb vonzerőt talán mégis a kínálat zömét kitevő ínycsiklandó felvágottak, hurkák, kolbászok, füstölt finomságok jelentik. – Fontos a számomra, hogy magyar terméket forgalmazzak, melyeket közvetlenül a kisebb húsüzemektől, nagykereskedő beiktatása nélkül szállítok. – avat be a népszerűség titkába. – A vásárlók kényelmét szolgálja a vonat érkezésekhez, műszak kezdéshez igazodó korai nyitás, az eladókkal személyes kapcsolatot biztosító hagyományos, pultos kiszolgálás, az étkezési jegyek és SZÉP kártyák elfogadása, sőt még az is, hogy ha több típusú árucikket vásárol valaki, akkor sem kell kétszer sorban állnia. Igaz, hogy naponta 10-12 órát dolgozom , és hosszabb szabadságra sem mehettem évek óta. De cserében itt vannak az elégedett, visszatérő vevők, s nem utolsó sorban az, hogy ma is ugyanúgy 13 alkalmazottal dolgozhatunk, mint az induláskor, nem kellett leépíteni. A vevőlétszám sem csökkent, a válságból mi csak annyit éreztünk meg, hogy valamivel kevesebbet költenek az emberek.
Tersztyánszky Krisztina |