2021. október 28. Csütörtök  ·  Eddigi látogatók: 2,262,539  ·  Online: 83
Vasi Magazin menü
Magazin archívum
2013.
01 
2010.
08 
2009.
05  12 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Vasi Magazin - Cikkek  
     
 
A helytállás vidéken kötelező
Nyomtatható változat!

.

Ha valaki a Csorna-szombathelyi vasútvonalon utazik, önkéntelenül is odafigyel a vasegerszegi faluvégen látható gazdasági épületegyüttesre. A telep a Molnár család vállalkozásának „háttérintézménye“.

 

Molnár Sándorral, a vállalkozás irányítójával beszélgettünk – többek közt – tevékenységükről, a jövőről, a szülőföldről.


Tevékenységünk olyan üzleti vállalkozás, amely a vidéki életforma egyik alapvető területe, és ami természetesen a megélhetésünket is szolgálja. Mivel két fiunk is részt vesz az értékteremtésben, jelenleg három család megélhetéséről van szó. Négy alkalmazottunk is van, akiket gyakorlatilag szintén családtagoknak tekintünk.


Mekkora területen gazdálkodnak? Mi a vállalkozás fő profilja?


Döntően a vasegerszegi határban munkálkodunk. Az összterület mintegy 650 hektár. Hagyományos növénytermesztéssel foglalkozunk, főleg őszi és tavaszi kalászosokkal. Továbbá repcével, napraforgóval és kukoricával. Az utóbbiak közül kiemelt figyelmet fordítunk a repcére, mert kiszámítható ára van, és hamar hoz bevételt. A kalászos terület 80 % -án vetőmagot termelünk, őszi árpát, őszi búzát, tavaszi búzát, zabot.


Jól érzékelhető, hogy a növénytermesztés maga is összetett tevékenység, és akkor még nem beszéltünk a technikai-technológiai háttérről.


Igen, a növénytermesztés meglehetősen sok feladatot, nem kevés kihívást jelent annak ellenére, hogy periodikusan vissza-visszatérő feladataink vannak. Mint egykori, a mezőgazdasággal foglalkozó elődeink, mi is mindig bizakodók vagyunk. Így tekintünk a közeljövő elé is. Önellátó telephellyel rendelkezünk, ahol megfelelő körülmények között biztosított a szárítás, a raktározás. Kellő számú szállító járművel, mérlegházzal, műhellyel rendelkezünk. Elmondhatjuk, minden feladathoz megvan a gépi háttér. Persze, mindez annak is köszönhető, hogy igyekszünk minden pályázati lehetőséget megragadni. Azt is tudjuk, hogy nemcsak saját jövőnkért, hanem településünk jövőjéért is felelősek vagyunk. Szeretnénk, ha a Répce és Kőris menti táj őrizhetné örök-változó arculatát. Ezért is fontosnak tartjuk a környezetbarát technológiát. Igyekszünk minél több szerves- és baktériumtrágyát használni.


Ezek szerint a technológiai és a gyakorlati ismeretek – néha önkorlátozó – alkalmazása mellett meghatározó a szülőföld szeretete is?


Feltétlenül. Itt, ezen a településen születtem, első lépéseimet itt tettem meg. Itt formálódott tudatom, értelmem. Ezért nem is tehetnék mást. A helytállás számomra ezért is kulcsszó. Megjegyzem, ha a falu élni akar, akkor legalább mindenkinek elő kellene állítani legalább a saját konyhájára valót. Mivel itt élünk, itt dolgozunk, úgy érezzük, minden jó ügyet támogatnunk kell.
 

-vm-

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu