2019. június 24. Hétfő  ·  Eddigi látogatók: 1,462,182  ·  Online: 56
Díszmadár Magazin menü
Magazin archívum
2015.
04  05  12 
2014.
01  02  10  11 
2013.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  12 
2012.
01  02  03  04  05  06  07  09  10  11  12 
2011.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2010.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2009.
01  02  03  06  07  08  09  10  11  12 
2007.
01  02 
2006.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2005.
01  02  03  04  06  12 
2004.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  11 
2003.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2002.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2001.
01  02  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12 
2000.
01  03  04  05  06  07  08  10  11 
1999.
01  02  03  04  05  06 
Keresés
Vasi Magazin ajánló
Díszmadár Magazin ajánló
Partnereink
Prospektus Nyomda Veszprém
[ Partnerek ]
Hírlevél
Linkajánló
Díszmadár Magazin - Cikkek  
     
 
Nappapagáj (Aratinga solstitialis)
Nyomtatható változat!

Leírás: hossza 30 cm, alapszíne sárga, amely homlokán, fejének elülső felületén, hasa és háta alsó részén, farcsíkján változó mértékben narancsszín-árnyalatú lehet. A köpenye zöld, a szárnya 15,5 cm hosszú, kis-, és középső szárnyfedői sárgák, zölddel keverten, karfedői zöldek, a kézfedők külső zászlói kékek, az evezők zöldek, kék csúcsi résszel, az alsó szárnyfedők sárgák, zölddel keverten, az evezők alsó felülete olajszürke. Az alsó farkfedők sárgászöldek, a farka 13,5 cm hosszú, felső felülete zöld, kék csúcsi résszel, az alsó olajszürke. Az írisze sötétbarna, szemgyűrűje fehér, 2,3 cm hosszú csőre, és a lába szürke.

A tojó színei halványabbak, farktollai valamivel rövidebbek lehetnek.

A fiatalok feje tetején zöld nyomok vannak, torkuk zöldes, hátuk felső része, kis- és középső szárnyfedőik és alsó farkfedőik zöld színűek, halványabb vagy sárgás áttűnéssel, íriszük sötétebb, a csőrük halványabb. Kb. 15 hónapos korukban színesednek ki.

Élőhelye: Guyana, Francia Guayana, Suriname, Északkelet-Brazíliának az Amazonastól északra eső része, Délkelet-Venezuelában egy keskeny sáv. Alfaja nincs.

Életmódja: nyílt erdőkben, pálmaligetekben, szavannákon többnyire kisebb csapatokban fordul elő. Röpte gyors és iránytartó, tápláléka: magvak, gyümölcsök, bogyók, stb. Költési időszaka februárra esik, ekkor a párok különválnak a csapattól. Leggyakrabban a Mauritius flexuosa (pálmafaj) üregében fészkel. A fészekalja 3-4 tojás, ezek méretei: 29,5x23,5 mm, kotlási idő 23-24 nap, a kirepülési idő 7-8 hét, a tojó egyedül ül a tojásokon, a hím a fiókagondozásban részt vesz.

Tartása: egyike a legszebb papagájoknak, gyorsan megszelídül - a rikoltozása így igazán "megbocsátható", sőt néhány szó erejéig beszéd-utánzás is várható tőle. Tágas volierban tanácsos elhelyezni, fagymentes helyiségben, védőházikóval átteleltethető.

Tenyésztése: könnyen költésre bírható, első ízben Korville járt sikerrel, 1883-ban. Jó kondíció esetén évi 3 költésre is számíthatunk, de kettőnél többet ne engedélyezzünk. A párokat eredményes kotlás után ne cserélgessük, mert zavaró lehet részükre. Ajánlott odú: 45x25x25 cm fadoboz, röpnyílás: 7 cm.

Dr. Romhányi Attila
(Budapest)
Fotók: Kovács Géza


Részlet Dr. Romhányi Attila: Papagájtenyésztők kézikönyve c. készülő új könyvéből.

« vissza oldal teteje Küldje el ismerősének
 
  2009 © MG Bt. · Minden jog fenntartva. 4brainz - webdesign & development | weboldalsablonok.hu